Това каза Анелия Аврамова, собственик на книжарници в Пловдив и Асеновград пред Дарик. В няколко столични школа учителите вече са предложили на родителите на бъдещите първолаци да обикалят вместо тях по магазините за учебните помагала и са им събрали по 50 лева за всяко дете, съобщи в. “Стандарт“. С тези пари те осигуряват на учениците всички необходими тетрадки, химикалки, моливи, боички, блокчета за рисуване и сметало. Така всички деца в клас ще имат еднакви помагала, обяснили на родителите от 98-мо начално училище “Св. св. Кирил и Методи“ в столичния кв. “Илиянци“.
Според проверка на в. “Стандарт“ в няколко столични книжарници средната цена на помагалата за първи клас излиза между 40-45 лева. Хипермаркетите предлагат огромно разнообразие от тетрадки във всякакъв формат. Цените зависят не само от това дали са с вестникарска или офсетова хартия, ами и от кориците. Пакет от 12 тетрадки от 24 л. със спирала например излиза 2,76. А с 15 тетрадки излиза само 11 ст. по-скъп - 2.85. Учителите препоръчват първолаците да се запасят и с по-дебели тетрадки от 40 л. Пакет с 12 бр. от тях излиза 3,60 лв. Подвързиите пък излизат почти колкото една тетрадка. Пакет от 25 прозрачни плика за тетрадки малък формат струва 2,70, а формат А4 - 3 лв. Самозалепващите се етикети за тетрадки и учебници пък се движат от 1,90 до 2,40 за опаковка от 40 бр. Моливите HB вървят между 3,70 и 9 лв. за опаковка от 10 бр. в зависимост от марката. Графитите с гумичка излизат с 2 лв. по-скъпи.
Очаква се тази учебна година първокласниците да са с 1 756 повече от миналата година. По данни на регионалните инспекторати по образование за миналата учебна година те са били 66 469, сочат данните на образователното министерство.
Тази година излизат по-скъпо и платените учебници заради въвеждането на ДДС за тях. Затова и масово родителите преминават към предлаганите втора ръка. От 1 семпември в София вече заработиха три борси за нови и стари учебници. Те са разположение в централното фоайе на НДК, в жк "Младост" 2, читалище "Бъднина" и в читалище "Христо Ботев" в жк "Овча купел". Цените са със 20% от миналогодишните.
От днес в търговската мрежа вече могат да се намерят бележниците и ученическите карти, които са със същия графичен дизайн, тъй като конкурсът на МОН за нов графичен дизайн е приключил неуспешно, съобщи просветният министър Даниел Вълчев.