Това предвижда програмата "Учене на повече от една скорост" за учениците от 1 до 4 клас, която ще се въведе от учебната 2008-2009 г., съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев на среща с регионалните инспекторати по образованието в "Албена", предаде БТА. По думите му за тези две категории деца ще са нужни специални занимания, които могат да бъдат и в съботните дни.
Ако едно дете на 7-8 години изостава в училище от своите връстници, може да се наложи да учи в събота, а дори и през лятото, посочи министърът. Той отбеляза, че целта на програмата е да се намали броят на децата, отпадащи от училище между 1 и 4 клас. Близо 20 000 деца са отпаднали от училище през миналата година, като само първолаците са над 1000. Именно затова министерството предвижда да въведе новата програма "Учене на повече от една скорост". Учителите, които ще водят заниманията с двете категории деца, ще получават допълнителни възнаграждения. Под някаква форма ще бъдат стимулирани и децата, които са доста по-напред от своите ученици, но Вълчев не даде повече подробности за това.
От следващата учебна година ще стартира и още една нова програма на министерство на образованието – безплатни учебници за всички ученици до седми клас включително, съобщи още министър Вълчев. Според разчетите на министерството за това ще са нужни 15–18 млн. лв. Тази есен платените учебници - стари и нови - поскъпнаха с 20% заради въвеждане на ДДС-то върху тях.
1756 първокласници повече ще има тази година спрямо миналата, когато са били 66 469. До края на календарната година в 107 училища в страната ще бъдат допълнително въведени униформи, като 70 % от средствата за тях са от Министерството на образованието и науката, а останалите от съответното учебно заведение.
Правителството ще обяви до дни позицията си за учителските заплати и кариерното развитие на учителите, каза още министър Даниел Вълчев. Според него обаче 15 септември не е ден за социални протести и изрази увереност, че учителите няма да стачкуват. Засега обаче няма постигната договореност с учителските синдикати.
Вижте на видео колко струват учебните пособия на един първолак.