Матанич е обвинен в убийството на бившия висаджия Димитър Христов-Митко Малкия и гардовете му Живко Митев и Калоян Савов. Убийството е станало на 4 юни 2004 г. в заведението "Арт декор" на столичния бул. "Ломско шосе". Тогава двама мъже, преоблечени като свещеници, влизат в заведението и откриват огън по Димитър Христов и охранителите му.
Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Софийския апалативен съд /САС/. В случай на обжалване САС ще разгледа мярката за неотклоние на Матанич на 11 септември, предаде БТА. <>Съдия Пламен Дацов каза, че от събраните от делото доказателства, сред които са показанията на двама свидетели, разпитани от съдия, може да се направи обосновано предположение, че Матанич е извършил престъплението, в което е обвинен. Показанията на двамата сидетели сочат, че на 4 юни 2004 г. са видели обвиняемия да шофира автомобил "Ауди" на бул. "Ломско шосе". По-късно на свидетелите е показана снимка на Матанич и двамата независимо един от друг са го разпознали. Съдия Пламен Дацов добави, че може да се приеме, че има опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, тъй като е осъждан в Сърбия за неразрешено придобиване и носене на оръжие и взривни вещества. Поради това съдът изпълни искането на Софийска градска прокуратура за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Роберт Матанич.
Матанич бе екстрадиран у нас с решение на сръбски съд по молба на Върховната касационна прокуратура (ВКП) на 30 август. Решението за екстрадацията е взето от Върховния съд на Сърбия на 12 февруари миналата година. Oт вземането на решението до екстрадацията му в България, Матанич е излежавал присъда в сръбски затвор, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. БГНЕС съобщава, че присъдата е за контрабанда на оръжие.
Хърватските власти също са поискали екстрадацията на Матанич, когато българското правосъдие приключи с него, добави прокурорът. Той посочи, че българската прокуратура няма данни хърватинът да е участвал в покушението срещу бившия кадър на МВР и един от учредителите на СИК Милчо Бонев-Бай Миле и охраната му.