Това съобщиха от Дискусионния клуб за социална и местна политика (ДКСМП) на "Позитано" 20, цитирани от Фокус.
Идеята идва ден след като ДСБ и СДС издигнаха кандидатурата на внука на генерала - Мартин Заимов, за кмет на София.
В мотивите на Цветков пише, че ген. Заимов е ярка личност, свързана с войните за национално обединение и с антифашистката борба на българския народ. "По оценката на известни български историци, оповестени през последните дни, ген. Владимир Заимов е виден български патриот и антифашист", обяснява общинарят. Той добавя, че "до 1992 г. името на този достоен българин носеха булевард и парк в центъра на София". "За съжаление, през мандата на СОС в годините 1991-1995 в условия на грубо идеологическо и политическо противопоставяне, наименованията на булeварда и парка бяха заменени с името “Оборище”, пише още в предложението.
Дядото на Мартин Заимов - ген. Владимир Заимов, никога не е бил съветски разузнавач. Това заяви по-рано лидерът на СДС Пламен Юруков пред Нова телевизия.
Според него съветските служби направили постановка. Такова било мнението на историците и на семейството на Заимов. Това, че бюстът на ген. Заимов е в КГБ, лидерът на СДС определи като комунистическа пропаганда.
Юруков категорично отрече семeйството да е било облагодетелствано по време на комунистическия режим.
Той отрече бившият подуправител на БНБ да е кандидатът на ДСБ, това било обща кандидатура със СДС. Юруков дори пръв потърсил Заимов.