Това каза главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БГНЕС. Това позволявал сегашният Наказателно процесуален кодекс. Затова Велчев настоявал за нов. Той коментира, че трябва да има механизъм, чрез който виновниците за катастрофи, при които са загинали хора, трябва да бъдат наказвани с ефективни присъди, съобщи Дарик.
Става дума за едно банално, но много тежко престъпление от правна гледна точка, коментира Велчев катастрофата със Стависки. Обвинител номер 1 увери, че разследването ще приключи в срок.
Окръжната прокуратура в Бургас повдигна във вторник обвинение срещу двукратния световен шампион по фигурно пързаляне заради катастрофата край Ропотамо. Обвинението е по член 343 по НК за предизвикано пътнотранспортно произшествие по непредпазливост, довело до смърт и тежка телесна повреда. Ако бъде признат за виновен, Стависки може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода. В обвинението било подчертано, че след катастрофата той помогнал на пострадалите. Според юристи това можело да бъде използвано като смекчаващо вината обстоятелство. Ако съдът реши, че подходящото наказание за него е 3 г. затвор, заради чистото съдебно минало Стависки дори може да бъде осъден условно, пише в. "Дневник".