Причината е нарушаването на договора за депонирането на балите със смет и поради несъотвествие на решението на съветниците и договора между двете общини за приемането на софийския боклук.
Според решението на Общинския съвет пловдивският кмет Иван Чомаков трябва да прекрати договора в рамките на седмица. Досега са депонирани 140 000 тона от общо договорените 200 000 тона за Пловдив, което е 70% от цялото договорено количество.
Решението беше взето по предложение на Божидар Здравков от ДСБ и бе направено в хода на дебатите по искането на БСП извозването на сметта от столицата да бъде прекратено временно заради неспазване на клаузите в договора. Съветниците от ДСБ , ОДС, НДСВ и ДПС одобриха прекратяването на договора, което изненада групата на БСП, която поиска време за консултации и прегласуване, но и това остана без резултат.
Община София може да ни съди и вместо Пловдив да получава пари може да плаща неустойки, коментира председателят на червената група Николай Радев.
Поетите ангажименти от правителството да се финансират инфраструктурни обекти в града не са изпълнени. Не е дофинансирано изграждането на завода за битови отпадъци в Шишманци - това, което пряко ни касае, каза Божидар Здравков от ДСБ. Общинските съветници от “Коалиция за Пловдив“ пък бяха поискали временно спиране на софийския боклук тъй като балите се извозвали в стари и разкъсани опаковки. Бавило се и превеждането на договорените финансови компенсации за Пловдив от 47 млн. лева за депонирането 200 хил. тона софийски боклук. По договор плащането трябвало да става пропорционално на извозеното количество боклук, което означава срещу получените до момента 9 млн. и 900 хил. лв. на сметището да са депонирани около 42 хил. тона смет, а там вече имало 140 хил. тона от столичните отпадъци.