Тъжната новина съобщи мениджърът му Тери Робсън, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Павароти починал сутринта в дома си в италианския град Модена. Той водеше дълга битка с рака на панкреаса.
71-годишният певец бе определян от мнозина като най-големия тенор на своето поколение. Лучано Павароти е роден в Модена на 12 октомври 1935 г. Баща му е хлебар и певец-аматьор. Младият Павароти израства влюбен в спорта и е приятел от детинство с Мирела Френи. След няколкогодишно посвещаване на певчески изследвания и кратка кариера на учител в началните класове Павароти прави оперния си дебют на 29 април 1961 г. в оперната зала в Реджо Емилия на конкрус за млади оперни певци като Родолфо в „Бохеми“ на Джакомо Пучини. Скоро Павароти е забелязан от легендарното австралийско сопрано Джоан Съдърленд. Той пее с нея и съпруга й, диригента Ричард Бонидж, в Австралия, САЩ и Лондон. Така през 1967 г. стига и до нюйоркската „Метрополитън опера“, с която свързва трайно съдбата си.
Ще се запомнят концертите му с поп и рок изпълнители, а през 1990 г. обединява усилията си с Хосе Карерас и доскорошния си съперник Пласидо Доминго за един от най-запомнящите се концерти в римските Бани на Каракала. Това поставя основата и на бъдещото световно турне на Тримата тенори. Самостоятелните му изпълнения пък са издавани в златни и платинени тиражи.
През 1990 г. се развежда с дългогодишната си съпруга заради снимки в таблоиди, които го показват със секретарката му Николета Мантовани. От първата си жена певецът има три дъщери, а от Николета – дъщеря Аличе, родена през 2003 г.
През 2006 г. на певеца бе направена операция от рак на панкреаса, което го принуди да отмени заплануваното световно турне. Последната му публична изява бе на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през феврурари 2006 г.
Погребението на тенорa ще бъде в събота в Модена, съобщиха от кметството там. Заупокойната меса ще бъде отслужена в централния храм в града. Градският театър в Модена ще бъде наречен на името на негово име, съобщи кметът Джорджо Пиги.