На второ и трето място са исландците и австралийците, а страните от Африка са на дъното. Австралийците пият най-много алкохол, гърците пушат най-много цигари, японците четат най-много вестници, а в Еквадор стават най-много убийства на глава от населението. Това сочи статистиката в "Джобен формат на света в цифри за 2008 г." на списание "Икономист", съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
От изданието разбираме, че Япония има най-голям дял възрастно население, като 26% от него са над 60 години, а в Люксембург е най-високият БВП на глава от населението. Великобритания пък, която е петата в света икономически развита страна, се нарежда на 17 място в индекса на "човешкото развитие", който отразява качеството на живот.
В дъното са Нигер, Сиера Леоне, Мали и редица африкански страни, които заемат последните 20 места. САЩ оглавяват класацията за държави, които изхвърлят най-много въглероден диоксид в атмосферата, следвани от Китай, а Русия е трета.
Австралийците приемат най-много алкохол като цяло, но чехите пият най-много бира на глава от населението, а в Португалия - вино. В САЩ 2,2 милиона души са в затвора, а в Китай през 2004 г. са извършени 3400 екзекуции.