Екип на Планинската спасителна служба (ПСС) ги търсеше от петък вечерта. Групата тръгнала с лоша екипировка на поход от хижа "Добрила" към хижа "Дерменка", но се изгубила. Туристите не се обадили в ПСС, за да потърсят помощ, но спасителите сами започнали издирване, тъй като метеорологичните условия в района са изключително лоши и имало опасност за живота на туристите. В събота по обед варненците бяха открити невредими високо на билото в планината.
От ППС препоръчват туристите да се въздържат от преходи във високите части на планините. Aко все пак решат да се разходят, те трябва да бъдат добре екипирани.
Първи сняг изненада туристите в планините. На Черни връх снежната покривка е 20-25 см. В Стара планина натрупа сняг от 10-15 см. В Пирин достигна 5 см. В Родопите снежната покривка е 1-2 см., съобщиха от НИМХ-БАН. На Витоша сноубордистите откриха сезона.
Всички върхове над 2000 м имат бяла покривка, съобщиха и метеоролозите от TV МЕТ. Тя обаче няма да се задържи, защото времето ще се затопли към края на идната седмица. Валежите ще спрат в четвъртък. Първият учебен ден ще е топъл и слънчев, обеща синоптикът Петър Янков, цитиран от в. Стандарт.