Това са установили инспекторите от Комисията за защита на потребителите, които следят движението на цените на основните хранителни стоки в 15 града, съобщи БНТ.
В четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че покачването на цените e овладяно. Според него има тенденция за покачване на цената единствено на кашкавала.
От публикуваните на сайта на Комисията данни става ясно, че минималната цена на пилешкото през последната седмица е скочила с 80 стотинки, на кашкавал “Витоша” с 50 стотинки, а на свинското – с 40.
Добрата новина е, че поне максималната цена на последните две стоки е паднала, макар и с малко. Най-постоянни търговците остават в цената на олиото – за последните две седмици то продължава да се продава между 2.60 и 3.00 лева за литър.
Нагоре върви и минималната цена на хляба. Преди две седмици 700 гр. бял хляб е струвал 69 стотинки, сега вече може да бъде намерен за 84. При киселото мляко няма промяна, прясното обаче е скочило с 20 стотинки за литър.
Проверката на Комисията за защита на потребителите започна, след като стана ясно, че някои търговци слагат над десет пъти надценка на основни хранителни стоки.
Инспектори ще наблюдават цените, а основната цел на това наблюдение е хората да знаят колко най-евтино и колко най-скъпо се продава дадена стока. Надеждата на икономическия министър е, че като отказват да купуват на високи цени, потребителите ще принудят търговците да продават по-евтино.