Срещу тях не са повдигнати обвинения, нито са им наложени ограничения за пътуване, съобщи Би Би Си, цитирана от bTV.
39-годишните Джери и Кейт Маккан бяха разпитвани поотделно повече от 24 часа. Двамата категорично отричат да имат нещо общо с изчезването на детето. По-рано говорител на семейството заяви, че според португалската полиция Кейт неволно е убила дъщеря си.
Двойката отказа да говори пред репортери, когато напусна полицейския участък в Портимао. Медиите обаче съобщиха, че Кейт е отказала "да сключи сделка" с полицията за само две години затвор срещу самопризнание. Близки на семейството изразиха пълната си подкрепа за съпрузите.
"Знам, че Кейт е невинна, знам също, че брат ми е невинен и че двамата нямат нищо общо с изчезването на Маделин. Нея още я няма, а похитителят навярно ни се присмива. Бил е видян, но след това напредък в разследването няма и аз съм много обезпокоена, че вместо да се опитат да намерят Маделин жива, полицаите се подведоха по една неправдоподобна теория. Това е недопустимо", смята сестрата на Джери - Филомена Маккан.
4-годишната Маделин изчезна от хотелска стая в португалския курорт Прая да Лус на 3 май, докато родителите й били на вечеря. Последва широка кампания по издирването й, която се пренесе дори в интернет и привлече световни знаменитости.
До петък единственият официално заподозрян беше британски гражданин, живеещ близо до хотела, от който бе отвлечено детето. Вниманието се насочило към родителите, когато полицията открила следи от кръв в наетата от тях кола. Според близък на семейството следователите смятат, че кръвта е на Маделин.
Кейт и Джери Маккан ще се завърнат във Великобритания, съобщи говорителка на двойката. Тяхното завръщане става с пълното съгласие на португалските власти и полицията, добави тя.