Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Новият турски външен министър Али Бабаджан обаче остави да се разбере, че за момента няма планове за промяна или премахване на член 301 от турския Наказателен кодекс, който се използва за съдебно преследване срещу интелектуалци и журналисти. Бабаджан каза, че този въпрос ще бъде взет предвид при изготвянето на новата конституция.
Европейският комисар по разширяването Оли Рен каза, че кандидатката за членство в ЕС Турция е преодоляла по забележителен начин политическата и институционална криза, която възникна през април във връзка с президентските избори. Тогава влиятелната турска армия предупреди, че може да се намеси в защита на светския характер на републиката.
Предупреждението бе сметнато за опит на армията да попречи на избора за президент на бившия ислямист и кандидат на Партията на справедливостта и развитието Абдуллах Гюл. Но резултатът от всичко това бе убедителна победа на Партията на справедливостта и развитието на предсрочните парламентарни избори и утвърждаване на Гюл за президент от новия парламент, припомня Ройтерс.
"Не само се надявам, но очаквам от правителството веднага да поднови процеса на реформи, особено що се отнася до свободата на изразяване и религиозните свободи", каза на пресконференция вчера Оли Рен след неофициалната среща на външните министри от ЕС в португалския град Виана ду Кащелу. Той приветства факта, че новата администрация в Анкара поставя на първо място в дневния си ред присъединяването към ЕС и свързаните с това реформи.
Официални представители на ЕС посочиха, че ако Турция не покаже бърз напредък, тя ще получи отрицателен годишен доклад от Европейската комисия през ноември.