Това заяви премиерът Сергей Станишев, който заедно с министрите на образованието и науката Даниел Вълчев, на финансите Пламен Орешарски, и на икономиката и енергетиката Петър Димитров представи мерките на правителството за развитие на образователната система.
От януари 2008 г. среднo месечният доход на един учител ще надхвърли средната заплата в бюджетната сфера и ще е повече от 560 лева, обяви премиерът.
В момента средната заплата на един учител е 444 лева. С въвеждането на втория и третия стълб на диференцираното заплащане в края на мандата най-добрите учители в най-добрите училища ще взимат повече от 920 лева, прогнозира Станишев, цитиран от Дарик.
Даниел Вълчев описа етапите за увеличение на учителските заплати: "Ние считаме, че могат да бъдат създадени условия за следното: от 1 януари да има 10% увеличение; от 1 юли – заедно с общата политика по доходите 10% увеличение на заплатите; отделно от 1 януари втори стълб, който с средно претеглен от 0 до 30, но средно претегляне още 5%; и то 1 юли трети стълб средно претеглен още 5%. Т.е. ако направим изчисление – за най-добрите учители, в най-високо оценените училища, с най-големи класове и т.н., още към края на тази година мисля, че един учители би могъл да достигне заплата някъде над 850 лева".
Според Станишев искането за 100% увеличаване на заплатите означавало повече от 1 млрд. лева допълнителни разходи на държавата. 20% от 1 октомври няма как да стане, защото правителството трябва да изпълнява бюджета, обясни премиерът. Той призова синдикатите за прецизни и реалистични искания и предупреди: „Очакваме реален диалог, не поставяне на ултиматуми”.
От догодина в училище ще има безплатни учебници до седми клас, а не както е досега до четвърти. Безплатните учебници ще съдействат за намаляване на отпадащите ученици, обясни Станишев, цитиран от БТА.
Освен безплатните учебници, се предвижда развитие на програмата за допълнителни часове от първи до четвърти клас. Те щели да се провеждат през почивните дни и ваканциите и ще носят допълнителни пари на учителите.
По думите на премиера последните години качеството на образованието у нас пада рязко.
Министър Димитров пък предложи да се въведе данък "образование" (вж. линка долу).
Няма да има откриване на учебната година на 15 септември, няма да има и учебна година, закани се председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от Фокус. Невярна била информацията, която изнася правителството за размера на заплатите на учителите. “В момента средната брутна работна заплата в средното образование е 340,85 ст. С 10% увеличение от 1 юли тя става 375 лв. Като се увеличат с 10% от януари от 2008 г., учителските средни брутни заплати ще станат 402 лв.", пресметна Такева.