Tова заяви на пресконференция в Министерския съвет министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде “Фокус”. Той уточни, че на този етап това е само идея, която трябва да бъде обсъдена в обществото и да се прецени дали има реализация.
Според него за данък образование би било добре да се проведе референдум.
Той посочи, че българинът е плащал за образованието на децата си още преди да има държава.
Министър-председателят Сергей Станишев каза, че правителството не се ангажира с тази идея, но върху нея може да се дискутира. Въпреки това като общество трябва да проведем дискусия за какво се харчат публичните пари, коментира той.
На същата пресконференция премиерът обясни, че парите за учителите ще се увеличат от януари, като в края на мандата ще достигнат до 920 лв. средна заплата. От 2008 г. ще има безплатни учебници до 7 клас, добави той.
"Когато с лека ръка се измислят нови данъци и то при очакван излишък в бюджета над 2 млрд. лв., означава, че това са хора, които наистина не знаят какво правят. Място за нови данъци в България няма". Така коментира депутатът от СДС и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Мартин Димитров думите на министъра за данък "образование". “Тази идея я разглеждам като нелепа шега, надявам се да си остане такава”, добави депутатът, цитиран от Фокус. Той посочи, че вече не вярва в реформата в образованието.