Отцепниците от сините заявиха, че кандидатурата на Мартин Заимов е слаба и цели победа за БСП в София. Лидерът на СДС Пламен Юруков изтъкна, че тези хора не представляват СДС и отрече, че това е разцепление в партията.
42-ма от общо 47 членове на дискусионния клуб на СДС са застанали зад решението да подкрепят Бойко Борисов, за да възстановят каузата СДС и да предизвикат предсрочни избори, обявиха представители на клуба, сред които има създатели на СДС. Те твърдят, че номинацията на Мартин Заимов е наложена с натиск от Пламен Юруков и Иван Костов, не приемат и Пламен Юруков за лидер на синята партия. По думите им той е “седесар от два дни”. От клуба обявиха, че ще се борят против “неокомунизма”, който според тях се очертавал като трайна тенденции в страната. Документът за сътрудничество с ГЕРБ бе оповестен на нарочна пресконференция от председателят на синия дискусионен клуб Григор Малев, Людмил Бешков и Васил Михайлов.
От своя страна кметът на столицата Бойко Борисов изрази задоволство, че именно създателите на СДС застават зад него. Той подчерта, че СДС е марка и винаги е твърдял, че това е възможният партньор на ГЕРБ за дясноцентристко управление.
По думите на синият лидер Пламен Юруков обаче споразумението на синия клуб с ГЕРБ е подкрепено само от няколко души. Много хора от клуба му звъняли, за да кажат, че това не е официално взето решение. Тези, които застават зад Борисов са икономически зависими от него, категоричен е Юруков. Григор Малев участвал в два борда, а Бешков бил директор на общински театър. Те са напълно зависими от кмета и това е част от кампанията на Бойко Борисов, което показва, че той е много притеснен за своето избиране и не е толкова уверен, колкото беше преди няколко месеца, изтъкна лидерът на СДС. Според него подобен ход не би могъл да обърка симпатизантите на СДС. Именно заради такива лица много симпатизанти се отказаха от СДС и аз се радвам, че все пак те излязоха от дупките си и хората могат да им видят добре лицата, допълни Юруков. Лидерът на сините смята, че случилото е доказателство за това, че реформата в СДС започва и стряска всички, тези които „са си живуркали доста години на гърба на партията”. Запитан дали лицата, които подписаха днешното споразумение с ГЕРБ ще бъдат изключени от СДС, Пламен Юруков каза: "предполагам, че тези хора няма да бъдат повече членове на СДС - има си специална комисия и процедура, но не е работа на председателя да се занимава с това нещо".