Експертите са убедени, че катастрофалното срутване на кулите-близнаци е било „подготвен демонтаж” с използване на взривни вещества, а не пряко следствие от тарана срещу сградите на два самолета с терористи-самоубийци. Експертите потвърждават своите сензационни изводи с подробен анализ на фото и видеоматериали, многобройни свидетелства на очевидци. Очевидно това е бил професионален демонтаж с използване на взривни вещества, казва Ричард Гейдж от американския институт на архитектите. „На всички е известно, че подобна операция изисква сложна система на миниране. Предвид съществувалата в Търговския център система за контрол и безопасност е трудно да си представим, че всички тези работи терористите са могли да извършат безпрепятствено. Така стигаме до ужасния извод: терористичният акт може би е бил „режисиран” от правителствени кръгове в САЩ”, казва той.
В същото време инженер Кейт Сефън от университета в Кейбридж посочи пред Би Би Си, че колапсът на сградата се е случил по съвсем обикновен начин. И не е била нужно поставяне на допълнителни експлозиви, за да падне сградата вертикално, без да се люлее. Инженерът доказва с математически изчисления, че остатъчният капацитет на сградата е бил много ограничен - тоест способността на здравите части да окажат съпротива на падащите е бил лимитиран.
Проучване, проведено неотдавна от „Ню Йорк таймс” сочи, че трима от всеки четирима американци в момента подозират, че правителството на САЩ крие истината за 9/11. Делът на съмняващите се е нараснал рязко в сравнение с 2006 г., когато само половината от населението са заявили, че не вярват на официалната версия за нападение на „Ал Кайда”. По официални данни при атаките загинаха 2986 души, сред които и 19-те терористи. Предполага се, че реалният брой на жертвите е над 3000 души.