Щамът е открит миналата година на Соломоновите острови, откъдето е дошло и името му, заяви д-р Ангел Кунчев от Министерство на здравеопазването, цитиран от БГНЕС.
По принцип няма данни, че грипът ще е по-особен или ще има по-тежка епидемия и различно протичане, това е поредният грип, допълни Кунчев. Според него миналата година епидемията е била доста тежка - една от най-силните през последните 10 години. Но никой не би могъл да каже каква ще е епидемията точно тази година.
Обикновено колкото е по-нов щамът, толкова е по-силен, защото няма антитела към него, каза д-р Кунчев. По препоръка на Световната здравна организация щамът на "Соломон" е залегнал в противогрипните ваксини за северното полукълбо още през март тази година.
Процесът на производство на ваксините е около 6-7 месеца. Вносителите на ваксини и у нас би трябвало да се ориентират към вноса на ваксини именно за този вид грипен щам, според Кунчев. Най-активно се правят имунизациите октомври - ноември. Обикновено грипната вълна в България нахлува в края на януари.
Клиничната картина в повечето случаи при отделните щамове е почти еднаква - рязко начало, висока температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите и др.