Полицаите, които са били обиждани от него и не са се поддали на натиска му, ще бъдат наградени, обясни в понеделник вътрешният министър Румен Петков.
Запис (виж линка долу), направен в русенската дискотека "Канела" от полицай, доказва, че депутатът отправял заплахи срещу униформените: "Ще стана министър и ще ви е.. п...... майна, обещавам". Той грубо посрещнал двамата служители на реда Р.К. и И.И., които се отзовали на телефонния му сигнал за нанесен побой. Депутатът бил с насинено дясно око. Отказал да се легитимира, не дал смислени обяснения за случилото се, а само обиждал и ругал полицаите, а по-късно и пристигналия екип на спешна помощ. Непрекъснато повтарял, че е евродепутат. Ударил полицейския автомобил, отказал медицински преглед. ”Като стана министър, ще разхвърля всички служители на полицията и спешна медицинска помощ... Куки ... Сега ще се обадя на Първанов, ще видите какво ще стане... Дай ми личната карта, ще ти ..., ченге ...”. (Светослав Първанов е шеф на полицията в Русе)
Случаят е докладван на Районната прокуратура в Русе. Тъй като Чуколов подава жалба в полицията, е разпоредена вътрешна проверка. След близо 2 седмици са установени другите двама участници в инцидента- Ц.И. и Х.А. Те са българи от Русе. Те не са говорили на турски език, не са споменавали имена на лица или политически партии и с нищо не са предизвикали агресивното поведение на Чукулов, посочват от МВР.
Според всички писмени обяснения скандалът е предизвикан от потърпевшия. Въпреки поведението на евродепутата Чуколов, унижаващо ги и уронващо престижа им като служители на МВР, както и отказа за каквото и да било законово съдействие от него, полицаите не са се поддали на провокацията, натиска и заплахите, отправени към тях, гласи съобщението на МВР. Затова заслужавали награда.
На 11-и септември Румен Петков реши да прави атентат срещу мен. Така коментира пред “Фокус” Десислав Чуколов резултатите от проверка. МВР не се държи като деполитизирано министерство, заяви той и добави, че министерството действа политически точно преди местните избори. "Атака" е най-голямата опозиционна партия и Петков е решил да я атакува чрез мен, посочи Чуколов.