Радвам се, че тази година отново отбелязваме рекорден брой участници. В сравнение с миналата година чуждестранните фирми отбелязват 6-процентов ръст. Тази масовост е показателна за икономическия растеж на България“, заяви Сергей Станишев при откриване на изложението.
На 63-то издание на Техническия панаир се представят последните постижения в областите машиностроене, автомобили, транспорт, информационни технологии, софтуер, електроника и електротехника, строителство, химия, енергетика, екология и т. н.
Близо една трета от фирмите- изложителки са български, а останалите са чуждестранни. От чуждите участници най-силно се представя Германия, която участва с 582 фирми, следвана от Италия с 442. За първи път в изложението в Пловдив тази година свои изделия ще покажат фирми от Индия, Молдова, Тайланд и ЮАР.
За шести пореден път в рамките на панаира ще се проведе Автомобилен салон - Пловдив, в който автомобили, автобуси, леко-и тежкотоварни автомобили ще покажат 82 фирми от 14 държави. Той предизвика и най-голям интерес сред посетителите в първия ден на изложението.
Германия е страна-партньор на това издание на Панаира. Германия е водещ наш икономически партньор и стокообменът между двете държави надхвърля 3 млрд. и 400 милиона евро, изтъкна Станишев. В рамките на Есенния технически панаир ще се проведе и заседание на съвместния съвет за коопериране между България и Германия, който ще създаде нови възможности за развитие на икономическите връзки в областите енергетика, селското стопанство, търговията, хранителната промишленост, инфраструктурата.
За първи път изложението ще има и регион партньор. Това е Големият регион, разположен в историческото сърце на ЕС и обединяващ провинциите Саарланд и Райнланд-Пфалц Германия, Лотарингия Франция, Валония Белгия, Великото херцегство Люксембург, както и френската и германската общности на Белгия. Сътрудничеството с Големия регион ще осигури нови възможности за българския бизнес, изтъкна Станишев.