Преди това прокуратурата поиска четири години и половина затвор за Софиянски, както и 5 години лишаване от право да заема държавни длъжности. СГС прецени обаче, че решението за продажбата на земя за "Милениум център" и неговото бъдещо построяване е взето от Столичния общински съвет, а не лично от Софиянски и няма данни той да е превишил правата си като кмет. Решението може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. След заседанието прокурорът каза, че ще протестира оправдателната присъда.
Делото за "Милениум център" е второто от 4-те дела срещу Софиянски, по което съдът постанови оправдателна присъда. Бившият столичен кмет беше оправдан на две инстанции по делото за сделката с Халите. Разследването на сделката в местността "Погребите" беше прекратена поради липса на престъпление. Делото за бизнесцентъра на "Гурко"1 беше спряно заради имунитета на Софиянски като евродепутат.
Не смятам, че моята политическа кариера е пострадала от делото за "Милениум център", защото през 10-те години, когато съм бил кмет на София, съм работил като икономист, а не съм правил политика, каза Софиянски след решението на съда, цитиран от БГНЕС. Според него нападките и образуваните дела срещу него са дошли от "неадекватния бивш главен прокурор Никола Филчев и определен кръг около него". Не съм се замислял дали да съдя държавата за делата, образувани срещу мен, каза още бившият градоначалник, цитиран от БТА.
По делото за "Милениум център" Софиянски бе обвинен, че през ноември 1998 г. е нарушил и неизпълнил служебните си задължения и е превишил правата си. Той е сключил без търг или конкурс извънсъдебно споразумение към договор от 1993 г., с който Столична община отстъпва на Обединена българска банка (ОББ) и Фонд "Развитие" право на строеж върху парцел в кв. "Иван Вазов" в София за изграждане на административен бизнес и банков комплекс. Според обвинението с това Софиянски е нанесъл щети на общината в размер на 5 млн. долара, припомня БТА.
Софиянски е обвинен и че през 2002 г. е сключил договор за покупко-продажба на пакет акции на Столична община в "Милениум център" на банка ОББ на стойност по-ниска от обявената.