Това е един от основните изводи в Доклада на Световната банка за България, озаглавен "Ускоряване конвергенцията на България: Предизвикателства пред повишаване на производителността". Докладът беше представен днес от експерти на Световната банка в Министерския съвет, в присъствието на министъра на финансите Пламен Орешарски, на образованието Даниел Вълчев и на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.
Ако иска бързо да доближи нивата на доходите в останалите държави от ЕС, България трябва да повиши ръста на производителността до 5 на сто годишно. Сега този ръст е едва 2% годишно, се казва в доклада, където се отчита ниска мобилност на труда и недостиг на работна ръка в някои отрасли.
Два са вариантите за това дали българите ще имат европейски доходи и кога -Според оптимистичния вариант, ако производителността на труда се повишава с 2% годишно до 2015 година, а след това с 5% - през 2040 година България ще е достигнала до равнище на БВП, който да отговаря на средното равнище в ЕС. Има и песимистичен сценарий - БВП да расте с 2% годишно и така ще имаме нарастване до доходите, но никога няма да настигнем европейците.
Експертите на СБ предупреждават за опасност от висока инфлация и забавяне на икономическия растеж на фона на рязко намаляване на населението в трудоспособна възраст с 40-50 хиляди души годишно.