От вторник се включват и приключилите по-късно процедурата по ЗУКТС от Хасковска област, Тутракан и други учебни заведения в страната. По-рано днес министърът на образованието Даниел Вълчев посочи, че има разминаване с цифрите на синдикатите на броя на стачкуващите, но не посочи каква е цифрата. “Българският учител днес изнесе един открит урок по гражданска демокрация и отстояване на своите граждански права”, заявиха от стачния комитет. От там изтъкнаха, че са готови по всяко време на денонощието да водят преговори за постигане на стачно споразумение. До тогава обаче стачката продължава.
Само от икономии в системата може да се търси вариант за увеличаване на учителските възнаграждения, а икономиите ще станат ясни след приключване на 9-месечието. Това каза пред журналисти Даниел Вълчев, цитиран от "Фокус". Въпросът бил какво правим през 2008 г. "Тук значително се разминаваме. Исканията са за 100% увеличение на възнагражденията, това, което правителството казва, че е възможно, може би от гледна точка на обекновения човек е малко, но то е три пъти по-голямо от другите бюджетни сектори - над 30%. Разбира се, възможно е и друго, но това предполага големи междусекторни размествания. Ако има политическа воля за това - да намалим нещо друго, например здравеопазване, отбрана, пътища, пенсии - разбира се, бихме могли да вдигаме заплатите в образованието", допълни министърът, впоследствие подкрепен и от премиера Станишев. Премиерът изрази съжаление за решението на синдикатите за стачка, тъй като това създава проблеми както на учениците, така и на родителите. Никога не сме отказвали диалог, но няма да действаме под ултиматум, допълни Станишев, като припомни пакета от мерки на правителството за модернизацията на образователната система през следващите две години.
По данни на стачния комитет ефективният протест на 24 септември са подкрепили 90% от работещите в средното образование в Бургас, 72 процента или 276 училища и детски градини в София, 70 процента от Пловдивска област и др., съобщи БТА. В Кърджали, Монтана и Златоград директорите на учебни заведения са назначили други учители на мястото на стачкуващите, за да преподават. Според синдикалистите съгласно Закона за уреждане на колективни трудови спорове това действие е противозаконно. В СОУ "Димчо Дебелянов" в Беляне полицаи са поискали за проверка документите на стачкуващите, което според стачкуващите може да се тълкува като натиск.
Липсата на единодушие сред педагозите в училищата по отношение на стачката пообърка учениците в понеделник в кой час ще имат уроци и в кой не. Според нагласите на учителите за стачка протестът ще продължи от 3 дни до седмица.