Собственикът на "Челси" е детрониран от шефa на "Русал" Олег Дерипаска. Това пише полското списание "Впрост", което периодично прави класации на най-заможните в Централна и Източна Европа, съобщи БГНЕС. Единственият българин в класацията е Васил Божков, "оценен" на 1,5 млрд. долара. Той е класиран с едно място по-надолу от мартенското издание и вече е 52-ри, въпреки че състоянието му се е увеличило с 1 млрд. долара. От списъка на богатите източноевропейци отпадна Весела Кюлева, вдовица на убития банкер Емил Кюлев, която в миналата листа беше на 95-о място с 400 млн. долара. Причината е, че "Впрост" вече е вдигнал летвата и в списъка му попадат само богаташи с над 1 милиард долара.
Челната тройка е окупирана от руски бизнесмени. След Дерипаска и Абрамович почетното трето място е заето от Генадий Тимченко, който е определен от украинския в. "Сегодня" като психолог разузнавач. Той никога досега не се е появявал в класации. Има руско и финландско гражданство, но живее в Швейцария. Работил е в КГБ дълги години заедно с руския президент Владимир Путин. Тимченко натрупал състоянието си от търговия с нефтени продукти под прекия контрол на Кремъл, пише "Сегодня". Според "Впрост" богатството му е $20 млрд.
Абрамович е увеличил състоянието си от 2006 г. насам с около 1,5 млрд. долара. Според полското издание миналата година е имал $19,5 млрд., а в началото на 2007 г. вече е с 21 млрд. долара.
Драстично се е увеличило състоянието на Олег Дерипаска. През 2006 г. е имал $13 млрд. Богатството му се е увеличило с $8,2 млрд. и тази година има 21,2 млрд. долара.
Броят на милиардерите расте не с дни, а с часове. Русия има 43-ма богаташи. В сравнение с 2006 г. обаче руснаците в престижния клуб са намалели с петима. Втори в класацията са украинците с 24-ма богаташи. Миналата година те са били 15. На трето място са поляците с 15 милиардери.