Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН, предаде БГНЕС.
До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.
Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти. За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на среща с началниците на регионалните инспекторати по образование.
Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева. Възможно е за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзии.
Друг вариант за преструктуриране на училищната дейност е намаляване на броя на часовете за предварителна подготовка и тези за упражнение. За момента няма опасност от проваляне на матурите, каза Коджабашиева.
При прекратяване на стачката ще започне нормален учебен процес, като по места директорите ще преценят кои варианти да предложат за наваксване на пропуснатия учебен материал. Дори те да продължат повече от 15 дни, няма възможност за цялостен провал на учебния срок, както и за допълнително удължаване на втория срок. Не се предвижда да се учи и в събота, посочи Коджабашиева.
По данните на единния стачен комитет днес ефективно протестират 82% от училищните колективи в страната. Традиционно данните на МОН са наполовина.
В четвъртък учителските синдикати са поканени на среща при президента Георги Първанов, а на следващия ден - петък, от министър Вълчев. На срещата при президента ще отидат и министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, съобщи БНР. Основният въпрос, който ще се обсъжда е необходимостта всички страни да приемат образованието като приоритет, каза зам.-образователният министър Кирчо Атанасов и допълни, че "така могат да се стопират исканията за повишение на заплатите в другите сфери", предаде БГНЕС.
За трети ден в сряда учителите се събраха на митинг пред МС и президентството. На него педагозите издигнаха нови екзотични плакати (виж снимки и видео).