Това заяви президентът на Франция Никола Саркози в емоционална реч пред студенти в Софийския университет, по време на която често беше аплодиран. Той е на еднодневна визита в България, първа на френски президент от 13 години.
За Европа би било срам да не ви приеме в лагера на свободата, каза Саркози. Саркози призова младите българи да не отхвърлят идентичността си, "защото Европа се изгражда от страни със силна идентичност и националност4. Саркози завърши речта си с думите: "Да живее България, да живее Франция и да живее Европа!".
Преди да пристигне в университета френският президент говори на специална пресконференция с президента Първанов.
България никога повече няма да бъде сама. В моето съзнание и представата ми за Европа смятам, че всеки член може да разчита на солидарността на останалите, посочи френският държавен глава. Той каза, че ще предложи договори за отбраната на страната ти. На церемония той беше удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" с лента, за изключително големите му заслуги за разрешаването на случая с българските медици в Либия и за завръщането им в България.
Вие сами си извоювахте свободата, така че днес никой не може да ви смята като втора класа страна в Европа, вие сте равни с всички останали. Европа има нужда от вас, от вашата надежда, ентусиазъм, чувство за щастие, борба за бъдещето и това ще ни помогне да бъдем по-динамични занапред, заяви още Никола Саркози.
От своя страна президентът Георги Първанов каза, че България ще участва активно в дебата по дневния ред на ЕС - конституционния проект, разширяването на съюза, енергийните въпроси, както и че страната е готова да участва активно със свои виждания и конкретни решения. България ще отстоява своя образ и идентичност в ЕС, каза още президентът. Той благодари на Саркози за подкрепата му след влизането на България в еврозоната паричната единица у нас да се нарича "евро".
До края на годината работна група ще договаря параметрите за закупуването от страна на България на четирите корвети, каза Никола Саркози след среща с премиера Сергей Станишев, предаде БГНЕС. Саркози уточни, че със Станишев са се разбрали за едно дългосрочно сътрудничество в областта на военната промишленост и Франция е много заинтересована да работи с България в тази област. Премиерът Станишев от своя страна съобщи, че с френския президент са се договорили за закупуването на 18 нови военни хеликоптера на стойност 360 млн. евро, като в момента сделката вече върви и се спазва ритмично. Станишев подчерта също избора на френската фирма “Арева” като подизпълнител на АЕЦ Белене.
В края на посещението си в България Никола Саркози се срещна с българските медици, които се завърнаха от Либия, в резиденцията на френския посланик у нас. Доволни сме от срещата, по-доволен щях да бъда, ако беше дошла и Сесилия Саркози, защото тя ни изведе от затвора, каза д-р Здравко Георгиев след срещата, предаде БТА.