Преговорите започнаха в 8,30 часа. Срещата е по инициатива на държавния глава и се провежда при закрити врата. Крумов отново заяви, че за образованието ще поискат 5% от БВП и 100% увеличение на заплатите до края на 2008 г., предаде БГНЕС. (Досега синдикатите заявяваха, че искат такова увеличение до юли 2008 г.) На въпрос биха ли отстъпили от 100% увеличение на заплатите, Крумов каза, че няма мандат за това и то трябва да бъде определено от работещите в средното образование. Днес е деветият ден от ефективната стачка на учителите в страната.
На срещата при президента са министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан, лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев, председателката на Единния национален стачен комитет Живка Желязкова и председателите на трите синдиката в образованието, предаде БТА.
Вчера МОН заяви, че при стачка с продължителност над 15 дни ще се стигне до намаляване на ваканциите. Премиерът Сергей Станишев пък потвърди позицията на правителството, че увеличение на заплатите в искания от учителите размер е опасно за държавата. Кабинетът е готов на малко над 30% увеличение до края на 2008 г.
Просветният министър Даниел Вълчев покани учителските синдикати на преговори в петък, 5 октомври.