Това каза лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев след почти тричасова среща при президента Георги Първанов. В нея участваха ръководствата на КТ "Подкрепа" и КНСБ, както и министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев. Тренчев каза още, че синдикатите не настояват за еднократно 100-процентно увеличение на заплатите, а искат това да стане "за един приемлив период". От срещата ми стана ясно, че няколко десетки милиона лева от икономии в МОН и в централния бюджет може да се разпределят за заплати на учителите, но въпросът по-скоро е как точно да стане това. Това каза зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров.
След срещата Пламен Орешарски излезе ядосан и отказа всякакви коментари.
На срещата при държавния глава двамата министри не са предложили конкретни цифри за преговори, допълни Тренчев. Президентът е подкрепил синдикатите в желанието им да не се създава ситуация, при която се противопоставят синдикалните ръководства и стачкуващите учители.
Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че очаква същия резултат и на срещата при просветния министър Даниел Вълчев, насрочена за петък, предаде БНР.
Президентът Георги Първанов оцени като конструктивни и рационални проведените разговори и потвърди готовността си да продължи да съдейства за диалога между спорещите страни. Според него е нужно поетапно решение на проблема с повишаването на доходите и за увеличаване на относителния дял на средствата за образование и наука от БВП.
По-късно представители на протестиращите учители внесоха в МФ искане за поетапно увеличение на учителските заплати. В искането се посочва, че увеличението трябва да стане от 1 октомври т.г., от 1 януари догодина и от 1 юли 2008 г. Не се посочват обаче конкретни проценти за размера на исканото увеличение на учителските заплати. Искането бе прието от главния секретар на финансовото министерство.