Пред Софийския градски съд двамата разказаха, че Кокинов ги посетил в Софийския затвор. Срещнали се в кабинета на шефа на затвора, съобщи БТА. Там Кокинов им предложил да подкрепят показанията на защитения свидетел Велин Добрев, на които се гради и основното обвинение срещу тях. Прокурорът обещал да ги освободи от ареста в замяна на показанията.
Двамата обаче отказали. Държат ни в затвора, за да подкрепим лъжливи показания, заяви Рангелов пред съда и се оплака от физически и психически тормоз.
Кокинов веднага се защити, като обясни, че бил в затвора, за да провери какво е "моментното състояние на някои затворници", сред които били Рангелов и Илиев. Сделка обаче не бил предлагал. "Това е абсурдно, те си измислят. Натиск не е имало", възропта Кокинов. "Говорих с тях дали имат оплаквания от престоя си в затвора, допълни той. Ще преценя дали да ги съдя за клевета", заяви прокурорът.
Адвокатите на двамата подсъдими Илиев и Рангелов потвърдиха, че такова предложение е имало, но не може да се докаже, защото станало в кабинета на началника на затвора и липсвали свидетели. Освен това според защитниците такива предложения могат да се правят само по време на досъдебната фаза. Ако е имало подобни предложения - те са незаконни, твърдят юристите.
Не познавам персонално Рангелов и Илиев, не мога да твърдя, че съм присъствал на среща между тях и Кокинов, но и не мога да отричам, защото е възможно да съм бил там, коментира междувременно шефът на Софийския затвор Милети Орешарски, цитиран от "Фокус". Било възможно да е имало среща "в отдалечения край на кабинета му".
Съдът пусна Илиев и Рангелов от ареста с парична гаранция от по 10 000 лева за всеки. С това бе съгласна и прокуратурата. В мотивите си съдът посочи, че и двамата повече от две години са в ареста. Те бяха задържани на 21 септември 2005 г. Така в ареста не остана нито един от седмината подсъдими по делото "Маргини". Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд.
Най-накрая в съда се появиха Красимир и Николай Маринови–Маргините. Красимир Маринов-Големия Маргин пристигна на патерици.
Този път обаче не дойде Иво Карагеоргиев, който бе пуснат под гаранция на предното заседание, и така съдът не даде ход на делото. Карагеоргиев се лекува от исхемична болест на сърцето. Дори медиците от болница "Токуда" препоръчали да не се натоварва физически и психически. Aдвокатите му поискаха спиране на съдебното производство срещу него. Съдът обаче назначи тройна медицинска експертиза от лекари в Медицинска академия, за да се установи актуалното състояние на подсъдимия. Eкспертизата трябва да е готова до 5 ноември, когато е следващото заседание по делото.
Междувременно Николай Маринов–Малкия Маргин се отказа от защитата на адвокат Ерик Борисов, съобщи "Фокус". И днес пред съда, макар и редовно призовани, не се явиха Румен Николов - Пашата и съпругата на Младен Михалев-Маджо - Елена. Самият Михалев пък беше нередовно призован за пореден път. Според справка на полицията той е напуснал България на 12 юли.