Предложението бе отхвърлено с 30 гласа "за", 89 "против" и 45 "въздържал се", след прегласуване, предаде БТА. По този начин остава да действа сегашният текст от Наказателния кодекс, според който на наказателно преследване подлежат онези, които шофират с 1.2 промила. В предложенията на Йордан Мирчев за изменения в Наказателния кодекс, отхвърлени от депутатите, беше отбелязано още да се отнемат в полза на държавата автомобили, с които има пътен инцидент след употреба на алкохол от страна на водача.
Мирчев обясни от парламентарната трибуна, че предложението за вдигане границата на алкохол, който може да бъде употребен от шофьорите от 1.2 на 1.5 промила всъщност е на правителството, предаде БГНЕС. На 27 октомври м.г. МС е внесъл предложение за промени в Закона за движение по пътищата, с които се увеличава допустимата употреба на алкохол.
Тези промени нямат нищо общо със случая с Максим Стависки, категоричен бе Мирчев. Той обясни, че с измененията се предлага наказание и за неправоспособните водачи, извършили произшествие с моторно превозно средство. Неправоспособният шофьор не е ли по-рисков от този, който употребява алкохол, попита Мирчев и поиска прегласуване на предложените от него изменения.
Йордан Мирчев предложи и да се отнемат колите на пияни шофьори, но тази му идея бе отхвърлена от правната парламентарна комисия.