Това каза президентът Георги Първанов по време конференция "Трафикът на жени - правни и институционални механизми за противодействие", съобщи БТА. Държавният глава присъства на конференцията, организирана от Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, по покана на Надежда Михайлова. Изключително сериозен проблем за България и региона е трафикът на жени, защото той придобива все по-заплашителни размери, каза Първанов. Той допълни, че трафикът е една от най-жестоките форми на насилие. По думите на държавния глава има много фактори, които затрудняват борбата с трафика на хора. Сред тях са бедността, феминизацията й в региона, организираната престъпност, културните норми и нагласи.
Според държавния глава е важно да има механизъм за борба с трафика на жени. Първанов се обяви за единен регистър на жертвите на трафик.
Десет хиляди жени годишно в България стават жертва на трафика, 600-800 хиляди годишно - в света, заяви в изказването си Надежда Михайлова, председател на Управителния съвет на Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа. Има политически среди в ЕС, които представят легализацията на проституцията като политическа зрялост, каза Михайлова. Трафикът на жени към държави, узаконили проституцията е нараснал многократно, каза още тя.
Според посланика на САЩ в София Джон Байeрли трафикът на хора е третият най-голям източник на печалба за организираната престъпност, а България е уязвима заради географското си положение. България все по-често е източник или транзитна страна на трафика на хора, посочи Байерли и допълни, че високо се оценяват усилията на българските органи в борбата с това престъпление. Той отчете, че все повече са осъдените за трафик на жени.
Байерли също се обяви против легализирането на проституцията, защото по този начин се узаконява сводничеството и тези хора ще станат предприемачи, които чрез престъпната си дейност ще изпират парите си от друга престъпна дейност. Най-грозната страна на проблема с трафика на хора е насилието, тези жени са без паспорти, затворени зад решетки, техните човешки права са нарушени до крайност, коментира американският посланик, предаде БГНЕС.
Противодействието на трафика на хора със средства, с които Прокуратурата и МВР разполагат, не решават проблема, заяви главният прокурор Борис Велчев. Той каза, че превенцията е отговорът, който трябва да търсим. По думите му легализирането на публичните домове означава създаване на законови предпоставки за експлоатация на човешки същества. Това би позволило на съмнителни хора да легализират бизнеса си, да изперат пари. Българският бюджет може да мине и без парите от данъци на публичните домове, ако този бизнес стане легален, каза Велчев. Българското общество проявява странна търпимост, заяви още Велчев.
Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че ведомството й ще отстоява експертните мнения дали да има, или да няма закон за проституцията. Освен това Министерството на правосъдието ще е партньор и сътрудник, категорична бе Тачева.
Според министъра на вътрешните работи Румен Петков през последните няколко години са разбити 32 организирани престъпни групи, които са се занимавали с трафик на жени за Холандия, Франция, Италия, Испания, Гърция и други страни. 51 са досъдебните производства срещу 91 души, 16 от лидерите на тези групи са задържани, допълни Румен Петков.