Френският президент отново изрази своята представа за Русия на световната сцена, като я подкани да осъзнае своите отговорности на велика сила, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. „Русия има право, мястото й е редом до големите световни сили. Вие имате право на такова място, но трябва също да поемете всички задължения, които произтичат от него. Насочете силата си в служба на световния мир, а не в служба на разделението“, заяви пред студентите Саркози.
Френските инвеститори са готови да влязат в капитала на Газпром, заяви френският президент Никола Саркози пред журналисти в Москва след срещата си с руския си колега Владимир Путин. "Казах на Владимир за готовността на няколко френски предприятия да влязат в капитала на Газпром", посочи Саркози, цитиран от БТА. "Никакви табута, никакви ограничения, прозрачност и реципрочност", добави той. Няма да има протекционизъм от страна на Франция за навлизането на руски капитали във френски предприятия, увери френският президент. "Напълно нормално е нашите руски приятели да искат да влязат в капитала на известен брой френски фирми. Обратното също е вярно", изтъкна Саркози. По-рано френският президент окачестви разговора си с Путин вчера като задълбочен и открит, позволил сближаване по въпроса за иранската ядрена програма. “В продължение на три часа водихме много дълга дискусия, задълбочена, открита, интригуваща“, каза вчера Саркози
По въпроса за Косово, по който Париж и Москва също имат различия, френският президент каза, че “у Путин е открил желание да не се затваря вратата за решение, което би позволило да се избегнат униженията“. Говорихме за път, който би могъл евентуално да позволи сближаване на гледните ни точки, каза още Никола Саркози, без да разкрива подробности.
Двамата държавни глави са обсъдили и ситуацията с правата на човека в Русия, по-специално убийството на журналистката Анна Политковская преди една година, репресиите срещу хомосексуалистите и Чечения.