Една от точките в дневния ред бе за възможностите на България и Румъния да усвояват и контролират използването на преките помощи на Европейския съюз за двете страни. По тази точка пред комисарите докладва Мариан Фишер Боел, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони. Според близки до ЕК източници Боел е заявила пред комисарите, че в България е постигнат значителен напредък в изграждането на административен капацитет и контролни органи във връзка с получаваните преки помощи за развитие на селското стопанство. Такъв бил изводът на проверка на Европейската комисия у нас, състояла се от 1 до 5 октомври. При това положение срещу страната ни да бъдат предприемани никакви наказателни мерки.
Възможна такава мярка, споменавана напоследък в български медии, бе налагане на "предпазна клауза". Това щеше да означава орязване на 25% от средствата, отпускани годишно във вид на преки земеделски помощи от ЕС на България, или около 50 милиона евро, тъй като цялата сума за 2007 г. възлиза на 200.3 млн. евро.
В същото време Мариан Фишер Боел е предложила на Румъния да бъде наложена "предпазна клауза". Оценката в нейната служба била, че в тази страна почти нищо не е свършено, за да бъде убеден ЕС, че отпусканите от съюза средства в подкрепа на румънското земеделие ще се харчат добре и по предназначение. На Румъния все пак е даден срок до 9 ноември да се справи със съществуващите проблеми по изчисляване, управление и контрол на парите. До румънския министър на земеделието ще бъде изпратено и предупредително писмо за възможно активиране на предпазната мярка. Ако тя бъде наложена, северната ни съседка, за която са предвидени повече пари заради по-голямата земеделска площ, ще загуби над 110 милиона евро за 2007 г., съобщи БНР.
В специално изявление министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил благодари на еврокомисаря Мариан Фишер Боел "за високата и справедлива оценка, изказана за България". "Поех ангажимент българското земеделие да не получи предпазна клауза и го изпълних. Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в България наистина гарантира коректното използване на средствата на ЕС за преки плащания за единица площ и аз съм доволен, че това мнение се споделя и от еврокомисарите", казва още министър Нихат Кабил.