Това заяви премиерът Сергей Станишев, след като откри обновения мост над р. Марица при град Стамболийски, предаде БГНЕС. Премиерът посочи, че правителството е предложило над 30% увеличение на учителските заплати догодина, което натоварва бюджета с 200 млн. лева, а исканията на синдикатите са за още 500 млн. лева. Станишев зададе въпроса: Да ги напечатаме ли тези пари? Искате да влезем в хиперинфлация?. "Спомняте си какво беше когато имаше свръхинфлация. Ние можем да повишим всички доходи с 200%. За три месеца всички тези доходи ще се обезценят и реалната покупателна способност на номинално много по-високи заплати ще бъде много по-ниска. Това не е излишък, който стои за удоволствие на финансовия министър и правителството", заяви още Станишев в отговор на желанието на синдикатите увеличението на заплатите да се финансира от бюджетния излишък от почти 3 млрд. лв. Ще гарантираме толкова излишък, колкото е необходим за стабилността на българския лев, категоричен е премиерът, цитиран от Фокус.
От 2002 г. до 2004 г. учениците са намалели с 14%, а учителите са се увеличили с 1.1% и там са отишли реализираните икономии, посочи финансовият министър Пламен Орешарски след завършилия с неуспех пореден кръг от преговори между синдикати и кабинета. Увеличението на учителските заплати над това, което предлага правителството, ще доведе до преразглеждане на макроикономическата рамка и данъчната политика в страната, каза Орешарски. Ако се стигне до такава ситуация, съм притеснен за икономическото развитие на страната, коментира той. Според него въпросът с учителските заплати трябва да се решава на най-високо политическо ниво.
По време на почивката между преговорите Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, разигра малък скеч, представяйки се за министър-председател и щедро обяви, че ще отдели 6% от БВП на страната за образование и ще даде необходимото увеличение на учителите.
Междувременно просветният министър Даниел Вълчев заяви в парламента, че е внесъл в МС доклад за преговорите с протестиращите учители. Докладът вероятно ще бъде разгледан на заседанието на кабинета в четвъртък. Самият Вълчев каза, че на учителите могат да се дадат допълнителни възнагреждения за тази година, но въпросът бил дали те да се добавят към базовата заплата, върху която ще се изчислява планираното 10% нарастване от 1 януари 2008 г.