Велев може да движи крайниците си и да изпълнява команди. Според лекарите това означава, че мозъкът на пациента се възстановява и той е в четвърта степен на съзнание по осемстепенната скала на Юнг.
От два дни Велев се намира Клиниката по Пулмология на ВМА, предаде БГНЕС. Според лекуващите го лекари Велев “няма висша мозъчна дейност“. Това означава, че той няма мисловна дейност.
49-годишният бизнесмен Манол Велев - съпруг на председателя на ДАМС Весела Лечева, бе прострелян с един куршум в главата на 11 юли т.г. пред входа на кооперация на ул. "Мизия" 3, където е офисът му. Той бе откаран в тежко състояние в Пирогов, където куршумът бе изваден, а по-късно беше преместен във ВМА.
През юли белгийският хирург професор Брочи от най-голямата болница в Брюксел, известен специалист в неврохирургията, дойде в София и потвърди правилността на лечението, приложено на Велев от българските медици.
Продължава работата по покушението срещу Манол Велев, заяви преди дни главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев Версиите са сведени до 3-4, допълни той.
"Проверяват се мобилните телефони на простреляния бизнесмен Манол Велев. В тях има и номера на “оперативно интересни” хора." Това съобщи през юли директорът на полицията гл. комисар Валентин Петров. Той поясни, че “оперативно интересни” е по-широко понятие от следени хора. Направен бил словесен портрет по описание на свидетели на стрелялия по Велев, както и портретът, засечен от камерите. Тогава полицеюският шеф каза, че се търсят контакти с международни полицейски служби за установяване на връзките на Велев с други лица. По онова време софийският градски прокурор Николай Кокинов каза, че засега нямало данни за връзка на Велев с мафията.