Лидерите на опозиционните партии поискаха да бъде подложено на гласуване решението дали парламентът да бъде заграден, но председателят на Народното събрание Георги Пирински отказа да приеме искането им и в знак на протест опозицията напусна залата. Той обясни, че е длъжен да осигури неприкосновеността на сградата на Народното събрание.
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че управляващите трябва да се изправят срещу протестиращите и да покажат социална чувствителност. Какво ще кажат нашите партньори от ЕС, някакви страхливи хора са се заградили от всякъде, обърна се Костов към управляващите. Заради вашия страх и арогантност и опозицията ще се черви, не може Народното събрание да бяга от отговорност, добави той. Костов припомни, че е предложил решение на проблема с протестиращите учители - премиерът да излезе при тях и да каже: Аз излъгах в предизборните си обещания. Хората ще го разберат, ще кажат призна си и ще си отидат, отбеляза лидерът на ДСБ. Зам.-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев обвини управляващите, че в момента реакцията им е същата като през 1997 година, когато правителството е водело държавата към банкрут. Сега отново сте на път да докарате държавата до същото положение, но гражданското общество няма да го позволи, каза Янев. Той настоя министърът на вътрешните работи Румен Петков да дойде в парламента и да обясни кой е разпоредил НС да бъде заградено сякаш в него има зверове.
Председателят на ПГ на КБ Михаил Миков призова опозицията да бъде по-отговорна в тази ситуация. Опозицията, която в миналото участва в палежи на Народното събрание, трябва да се въздържа и да бъде малко по-отговорна в тази ситуация, когато правителството търси решение на проблема, каза Миков. Много е удобно в такава ситуация опозицията да превръща един синдикален протест в политически, живата верига не е патент на демокрацията, тя и паленето са патент на тези, които влязохте в тази зала чрез палежи, а постепенно избирателите ви избутаха назад, добави Михаил Миков.
Днес е 14-ият ден на учителските протести.