Живата верига беше разположена между НХГ, Галерията за чуждестранно изкуство, храм-паметника "Александър Невски" и срещу паметника на "Цар Освободител". Пред протестиращите бяха поставени заграждения, а десетки служители на МВР охраняваха митинга.
Протестиращите стигнаха до парламента, тръгвайки от пл. "Независимост". От коли с високоговорители звучаха песни за България и "Let it be" на Бийтълс. Протестиращите викаха "Оставка!", придружени от вой на сирени.
МВР апелира да се следи за сигурността на децата в района на протеста и да не се забравят рисковете, свързани със струпване на много хора на ограничено пространство. Според очевидци, около 1600-2000 деца, голяма част от които малолетни, присъстваха на протестните шествия в София, съобщи БТА.
Председателят на НС Георги Пирински излезе при протестиращите, които го посрещнаха с викове: "Оставка" и "Мафия", предаде БГНЕС. Пирински обясни на събралите се хора, че Народното събрание не може да е посредник между правителството и синдикатите по проблема с исканията на учителите, след което отново се прибра в парламента. Заедно с него при протестиращите излязоха председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан, и депутатите от левицата Михаил Миков, Мая Манолова и Румен Овчаров.
По-рано националният митинг-шествие на пл. “Независимост” събра десетки хиляди учители от Видин, Пловдив, Русе, Благоевград, Кърджали, Димитровград и др. градове. Гражданска подписка с над 1 милион подписа са събрали синдикатите в подкрепа на исканията за повишаване на заплатите, съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев призова премиерът да "разпусне седянката" и да дойде при протестиращите. От синдикатите внесоха протестна декларация в МС, но представителите им не са били приети от премиера Сергей Станишев. В документа се настоява за поетапно увеличаване на работните заплати в средното образование от 1 октомври т.г., 1 януари и 1 юли 2008 г., както и за 5 на сто от БВП за образование за следващата година.
Министрите напуснаха заседанието си през задния вход на правителствената сграда. Министерският съвет има варианти за действие, има план, по който се движи и нека дадем възможност на съответните министри да го изпълнят, каза министър Николай Василев. "Всички министри стоим зад министъра на образованието и науката и зад финансовия министър. Анализите и разчетите, които се правят, са принципно правилни и единствените възможни. Всичко останало е нереалистично. Нищо екстравагантно не може да се случи в една пазарна икономика", обясни той.
След като няколко часа държа Народното събрание под обсада, учителското множество се върна на пл. "Независимост". Въпреки разрешението до 21 часа, протестът приключи към 19,30 часа и движението на автомобилите бе възстановено.
По данни на синдикатите над 50 000 протестиращи са участвали в митингите и шествията в столицата.
Насрочените за късно следобед преговори пък така и не се състояха. Синдикатите ги напуснаха обидени, защото министър Пламен Орешарски закъсня заради заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те дори се разминаха с него по коридорите на МОН, но отказаха да се върнат за среща. До неделя трябва да се постигне споразумение и от понеделник учениците и учителите да се завърнат в клас, призова Даниел Вълчев след провалените преговори.
Нищо, но от сърце - така коментираха приключилите преговори представители на синдикатите пред протестиращите учители на пл. "Независимост". Лидерите на двата синдиката съобщиха пред учителите, че митингът продължава в петък от 16,30 часа. Национален митинг те ще организират отново следващия четвъртък.
Междувременно президентът Георги Първанов покани министри и синдикати на среща в петък в 12.30 часа.
На фона на работещите у нас публичният сектор е прекалено голям и това много тежи на перспективите за растеж на икономиката, каза пък Орешарски след заседанието на Националния съвет. Според него синдикатите също подкрепят тази теза и са декларирали, че никога не са били против реформите. Синдикатите също не са против съкращенията, стига да са подготвени и да има изход за съответните служители с курсове за преквалификация и насочване към други работни места, допълни той.