Това предаде АФП, цитирана от "Фокус". Предложението за сформиране на подобна комисия беше внесено от социалистическата опозиция.
Според предварителните данни председател на комисията ще бъде социалистът Пиер Московиси, а докладчик - Аксел Пониатовски от управляващата партия ЮМП (Съюз за народно движение).
Петте български медицински сестри, бившият британски премиер Тони Блеър и синът на либийския лидер Сейф ал Ислам ще бъдат в списъка на поканените да дадат показания пред френската анкетна комисия, пише на електронната си страница в. “Паризиен”.
Сред останалите “поканени” ще бъдат еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер (която заедно със Сесилия Саркози беше до медицинските сестри при пристигането им в София), представители на френското министерство на отбраната и предприемачи – общо около 30 души.
Френският външен министър Бернар Кушнер увери депутатите, че споразуменията за отбрана, подписани с Либия през юли, не съдържат никаква клауза за военна помощ в случай на агресия. Противно на това, което твърдят някои, споразуменията в сферата на отбраната, подписани след освобождаването на българските медици от затвора в Либия през юли, не предвиждат клауза за оказване на военна помощ в случай на агресия, подчерта Кушнер. През юли Франция и Либия подписаха споразумения, предвиждащи по-специално доставка на атомен реактор за цивилно приложение и на военна техника. В публикуваното в четвъртък военно споразумение се споменава възможност за провеждане на консултации при всякаква външна агресия срещу една от двете страни и за целесъобразността да се сключи договор за сигурност, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.