Това обяви след срещата при президента Георги Първанов лидерът на КНСБ Желязко Христов, предаде БГНЕС. "Ужасна работа", каза синдикалният лидер и добави: "За първи път на базата на икономии министърът предлага 10% увеличение от 1 октомври т.г. на средната брутна работна заплата в образованието". Досега в офертата на правителството за 32% ръст на учителските заплати през 2008 г. не се предвиждаше увеличение на заплатите от октомври. В процеса на преговорите се откриха 20 млн. лв. икономии в МОН и спорът премина в това как да бъдат разпределени. Министерството искаше парите да се дадат като премии, докато синдикатите ги искаха в заплата си от 1 октомври и то в размер от 25%.
Новото предложение на Вълчев е сред 10-те варианта, обсъждани на днешните експертни преговори в МОН.
Засега все още няма приемлив вариант и за двете страни, но ще направим всичко възможно децата и учителите да бъдат в класните стаи в понеделник, заяви министърът, след като остави експертите да продължат главоблъсканицата. За съжаление децата както винаги са жертва на решенията на възрастните, подчерта той. В бъдещето споразумение трябва да са защитени правата на учителите, но и да бъде осигурена стабилност на икономическата макрорамка, както и да няма в бъдеще нови стачки на учители. Заедно с това в бъдещото споразумение трябва да се заложат и истински реформи в образованието, а не плахи, като сега, допълни Вълчев.
Десет са вариантите за изход от създалата се криза с учителските заплати, разработени от експерти от МФ, МОН и синдикалните централи. Синдикатите обаче засега не остъпват от исканията си за двойни заплати. Преговорите на ескпертно ниво продължават в следващите дни. В неделя се очаква вариантите да бъдат стеснени до 2-3 и преговорите да бъдат финализирани. В неделя спорещите страни за трети път отново ще се срещнат при президента Георги Първанов.
Лидерът на СБУ Янка Такева обаче не бе оптимистично настроена за изхода на преговорите. В понеделник, вторник и сряда отново ще има протести на площад “Независимост”, а в четвъртък протестът отново ще е национален, заяви Такева пред събралите се на поредния протест учители на площада. Тя призова колегите си да не се поддават на манипулации и в понеделник да не се връщат в класните стаи. Тайният план на правителството да смачка стачката е неуспешен и управляващите трябва да го разберат, каза Такева. Янка Такева изгони от митинга депутат от ОДС Яне Янев, който тръгна да съобщава на учителите, че опозицията е дала 48 часа на правителството да реши проблема със заплатите в средното образование, след което ще поиска вот на недоверие.
"Най-потърпевши са родителите и децата, никой не иска да смачка българските учители и да ги притиска. Не целим отсрочка на стачката, няма да има никаква полза", изтъкна по-рано в парламента премиерът Сергей Станишев. Той апелира към учителите да се върнат в клас.