Срещата не беше оповестена на журналистите, както и мястото за преговорите остана в тайна, предаде БНТ. След петъчната среща при президента Георги Първанов в неделя отново се събират при държавния глава спорещите страни по проблема с учителските заплати.
Представители на учителите и синдикатите в едни глас отрекоха да са променили искането си от 100% увеличение на заплатите в средното образоавание. Абсурдно е да се твърди, че учителите са съгласни на 60-70% увеличение на учителските заплати, заяви лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Да се твърди такова нещо, никой не е упълномощавал който и да е било, нито Единният национален стачен комитет. Вие знаете, че ще бъдат питани учителите, а такива сигнали при нас не са постъпвали, категорична бе Такева. Повод за думите й стана съобщение на БНР. Радиото съобщи, че според техен източник учителите са склонни да приемат увеличение на заплатите между 60 и 70 процента в рамките на една календарна година или за една учебна година. Няма такова нещо, отрече и Николай Радулов, учител по история и комендант на митингите на учителите. "Ако правителството в утрешния ден даде някаква оферта, то ние ще седнем да поговорим с колегията, и ако колегията се съгласи, ще приемем тази оферта, но засега нямаме мандат за друга по-ниска оферта от тази за поетапно увеличение със 100% на работните заплати до юли, изтъкна Радулов пред "Фокус". Той коментира, че в неделя - в 16 часа, на среща в Президентството се предполага, че представителите на властта ще предложат някакви цифри.
По-рано лидерът на КНСБ Желязко Христов каза за БНР, че въпреки препоръките на президента Първанов да се водят експертни преговори в събота и неделя такива няма, тъй като синдикатите не са били поканени от Министерството на образованието. Не виждам скорошен изход от кризата в образованието, прогнозира още Желязко Христов. По думите му преговорите не се водят на отраслово и национално равнище, което означава, че не се чува и гласът на държавния глава да се върви към разумен и достоен изход.
Междувременно министърът на финансите Пламен Орешарски коментира по Дарик радио, че има два варианта за изход от стачката. Единият изход да се запази "благоразумието и да се говори за постепенно плавно на стъпки преференциално отношение към този сектор, но така че да не се дразнят останалите сектори с екстравагантни ръстове". Другият изход, посочен от Орешарски, е твърде радикален - да се смени икономическия модел от последните 10 години. Той бе категоричен, че ако бъдат изпълнени исканията на учителите (ред. бел. за 100% увеличаване на заплатите до юли) след около 6 месеца или година България ще бъде на ръба. Според него МВФ също все още се надява, че ще запазим благоразумното поведение, силно притеснени са от това, което става в момента. "Нося оставката в джоба си и във всеки един момент, в който обществото покаже ясни сигнали, че не приема разумна фискална политика, то вече няма да има нужда от мен", заяви още Орешарски.
В петък преговорите на учителските синдикати и Министерството на образованието стигнаха до 10 варианта за увеличение на учителските заплати. Един от тях предвижда увеличението на учителските заплати със стара дата от 1 октомври с 10%. Такова увеличение не предвиждаше правителствения план, който предлагаше 32% ръст на учителските заплати през 2008 г.