Под искането са се подписали 64 народни представители от ОДС, ДСБ, БНС, "Атака" и независими депутати. В мотивите на опозицията е записано, че управляващата коалиция няма визия за развитие на образованието и воля за прилагане на приети от самите тях програмни намерения.
"Безотговорното поведение на българското правителство създаде най-сериозната криза в образованието през последните 17 години. Тя води до необратими последици в българското общество, неспособността на правителството да реши проблемите на образованието предизвика безпрецедентната учителска стачка", се казва в мотивите за вота.
Днешните управляващи започнаха да унищожават едно от най-хубавите неща - образоваността, заяви депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова, предаде “Фокус”. Тя бе категорична, че управляващите са успели да снижат отношението на обществото към образоваността. "Учителската стачка е първият жълт картон към правителството, този вот на недоверие е вторият жълт картон, което логично трябва да доведе и до червен картон към социалистическото правителство на Ахмед Доган", каза пък Яне Янев от ОДС. Зам.-председателят на “Атака” Павел Шопов допълни, че вотът сам по себе си няма да свали правителството, но то не може да бъде свалено без внасянето на вота. Той бе категоричен, че този вот ще бъде последван и от други, което в крайна сметка ще доведе до предсрочни избори.
По време на посещението в Плевен премиерът Сергей Станишев определи искания вот на недоверие от опозицията като непочтена политическа игра. Партиите, които нямат какво друго да кажат на обществото, използват синдикалния протест за политически цели на гърба на българския учител, но нека това остане на тяхната съвест, коментира премиерът, цитиран от Дарик. Според него със стачката си учителите дадоха знак за необходимостта от преустройство на образователната ни система. Доброто нещо е, че имаме възможност да проведем като общество сериозна дискусия и да набележим дългосрочно развитието на образованието, каза Станишев.
Вотът на недоверие, поискан от опозицията, е сериозно предупреждение, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган в Русе. Той обаче не вижда политическа сила, която сега да бъде алтернатива на управляващите. Въпреки това, съветът на тройната коалиция ще има специално заседание по този въпрос, но Доган не уточни кога.
Десните и "Атака" имаха готовност още в петък да внесат искането си, тъй като бяха събрали нужните им поне 48 депутатски подписа, но не го направиха.
Вместо това поставиха ултиматум към кабинета – до неделя да се стигне до споразумение с учителските синдикати, а от понеделник да бъде възобновен учебният процес. В неделя поредният кръг преговори при президента не завърши с успех и стачката продължава.
По закон след внасянето на вота трябва да минат 7 дни преди обсъждането в пленарната зала. Това е трети вот на недоверие към кабинета “Станишев”. Първите два бяха за бедствията през април 2006 г. и за здравеопазването през март 2007 г.
Ние нямаме нищо общо с този вот на недоверие и не сме молили никой да го внася, но пък съгласете се, че една опозиция няма да е опозиция, ако не се възползва от всяка възможност да отправи критики към властта. Това заяви междувременно лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БГНЕС.