По закон военните ще имат възможност да гласуват в съответното населено място, само ако имат 10 месеца служба там. Близнаков участва в церемонията по повод Празника на авиацията и Военновъздушните сили, съобщи Дарик.
4500 наборници от последната смяна на последния набор във войската ще могат да гласуват на местните избори. Този път няма да се пускат бюлетини в нито една от задграничните мисии на армията. „Приключи професионализацията от гледна точка на попълване на щатни бройки за кадрови военни”, обяви Веселин Близнаков.
„Друг е въпросът, че ние имаме проблеми с попълване на вакантни бройки, както е в повечето армии, които са изцяло професионални – вакантни бройки за професионални войници в различни поделения на страната. Този въпрос е сложен, той е свързан със заплащането – заплатите, бонусите, които има, за да бъде привлекателна професията професионален войник, каза още военният министър.
Според Близнаков в четвъртък правителството ще обсъди Доклад за трансформацията на армията, свързан със съкращаване на числеността й. До два месеца военното министерство щяло да излезе с предложение каква да бъде новата численост на войската. По неофициална информация в първоначалния вариант на доклада за трансформацията, който беше обсъден преди няколко месеца от две парламентарни комисии, най-вероятната нова численост на армията ще бъде 33 000 души. В сегашния вариант на „План’2015” е заложено войската да е до 39 000 души.