Очаква се решението за това да бъде взето на заседание на стачните комитети във вторник, каза зам.-председателят на местната структура на КТ "Подкрепа" Стойко Атанасов пред радио Варна. По думите му някои варненски училища вече искат до 120% увеличение на заплатите. Мотивът - опасението на учителите, че дори двойното повишаване на възнагражденията в рамките на 1 г. няма да успее да компенсира инфлацията и поскъпването на живота.
На 16-тия ден от ефективната учителска стачка участват 97% от училищата в страната, съощиха от Единния национален стачен комитет (ЕНСК) на трите синдиката в образованието, предаде БТА. По-малко от 20% увеличение на работните заплати от 1 октомври т.г. не е приемливо и няма да срещне подкрепата на учителите и на непедагогическия персонал, категорични са от стачния комитет (бел. ред. правителството им предлага 10%). Неприемливо за тях е и договаряне на средна брутна заплата под 650 лв. Синдикатите са поканени да продължат преговорите за учителските заплати в Министерството на образованието и науката от 11 часа във вторник.
Стачният комитет очаква в преговорите с правителството за учителските заплати да се включи и премиерът Сергей Станишев, каза по-рано пред Инфорадио Николай Николов, говорител на ЕНСК. Стачката вече стигна обявените от образователното министерство критични дни за учебния процес.
Междувременно синдикатите поискаха от банките кредитна ваканция. От КТ “Подкрепа” и КНСБ изпратиха писма до търговските банки, които са отпускали кредити на учители, да отсрочат плащането на задълженията им за октомври и да ги прехвърлят за следващ период.
От прокуратурата пък предупредиха, че общините, които са взели решение да подкрепят финансово стачкуващи учители, извършват закононарушение. Повод за това са информациите в медиите, че докато учителите провеждат стачки, на места в страната са взети решения да им се плащат пари от общинските бюджети (вж. линка).
Опозицията поиска вот на недоверие на кабинета.
От Федерацията на автотраспортните работници към КТ "Подкрепа" пък заявиха, че имат готовност за обща транспортна стачка в подкрепа на учителите. В момента отделните структури решават кога да обявят ефективния си протест, заяви Павел Христов, федерален секретар на федерацията. Той добави, че много от исканията на транспортните работници все още не са изпълнени от правителството, а увеличението на заплатите е дошло от общините, а не от кабинета.
С мощни викове "Оставка" премиерът Сергей Станишев бе посрещнат пред читалище "Съгласие" в центъра на Плевен, където дойде за предизборна среща, предаде БГНЕС. Той заяви след среща с лидерите на стачния комитет и синдикатите в града, че лично ще се ангажира с преговорите по учителските искания. Станишев ще се включи в преговорите след като разговаря с министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски. Премиерът допълни, че от синдикатите ще се искат гаранции, че няма да повлекат стачна вълна във всички сектори. “Ако казваме, че образованието е приоритет, стискаме ръце за това. Всички останали трябва да проявят разбиране”, каза още премиерът.
Подобието ражда подобие и когато има твърдоглавие, то никога не е само от едната страна. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира в Русе продължаващата стачка. Много твърдо се тръгна от синдикатите още от самото начало и това неминуемо провокира ответна реакция, добави той. Според Доган проблемът трябва да се реши във възможностите, които има държавата и ще приключи преди да бъде застрашена от провал учебната година.