78-годишният учен, който се занимава с прогнозиране на урагани и е смятан за пионер в тази област, изказа забележките си по отношение на наградата по време на лекция пред студенти в университета в Северна Каролина, където преподава от много години. "Ние промиваме мозъците на децата си с този филм - това е абсурдно", заявява метеорологът. Според него след 10-15 години ще стане ясно, че тази теория няма нищо общо с истинското положение. Грей смята, че въздействието на човека върху атмосферата просто е много малко, за да стане причина за глобалното затопляне. Уилям Грей споделя гледната точка на учените, според които причината за глобалното затопляне не е дейността на човека, както твърди Гор, а природни процеси. Според Грей затоплянето е свързано с цикличното колебание на температурата на водата и концентрацията на сол в Световния океан. И затоплянето неизбежно ще бъде последвано от застудяване. Освен това според метеоролога не съществува никаква научно доказана връзка между затоплянето на климата и увеличаването броя на ураганите.
Особено безпокойство според американеца предизвиква това, че на фона на популяризацията на теорията за глобалното затопляне учените се стараят да не се изказват открито срещу нея, дори и ако я смятат за погрешна, защото не искат да бъдат лишени от финансиране.
Присъждането на Нобеловата награда за мир на Ал Гор беше изненада и за основната опозиционна партия в Норвегия. За нас е странно наградата за мир да бъде дадена за филм, пълен със субективни и едностранни твърдения, каза представител на дясноцентристристката Партия за прогрес. Чешкият президент Вацлав Клаус също изрази скептицизъм по отношение на приноса на Ал Гор като заяви, че връзката между неговата дейност и мира в света е мъглява и неясна.