Това каза изпълнителният директор на “Кремиковци“ Александър Томов на конференция, посветена на екологичната програма на предприятието, предаде БГНЕС. Той съобщи, че "за да се спрат тези спекулации, ангажирахме френска независима компания, на която ще платим за постоянен мониторинг за околната среда и автоматично прехвърляне на получената информация до медиите". Отровите от автомобилите в София са 4-5 пъти повече от това, което дава “Кремиковци“ на площадката си, каза Томов. Според него освен политически, имало и големи икономически интереси да се превземат земите на “Кремиковци“ и затова се твърдяло, че комбинатът дори излъчвал олово. Томов заяви, че “Кремиковци“ може да стане предприятие-градина с мощната екологична програма за
Той обеща да съкрати срока на нейното изпълнение до края на 2009 година вместо предложения от ЕК 5-годишен период. “Не е лесно 40-годишно наследство да бъде преодоляно, но това се прави на базата на модерен бизнес и нови инвестиции и привличането на най-добрите фирми за решаване на тези проблеми“, посочи Томов. “Кремиковци“ беше предвидил за пет години 308 милиона лева за екология, но с новата програма за набирането на чужди инвестиции и процеса реално може да се ускори.
Томов добави, че "силово решение за закриване на комбината ще породи не само стачка на работниците, но определено в този случай се целят и политически интереси, свързани с местните избори“. Подобно решение не може да се вземе за едно частно предприятие. Ако искат да закрият “Кремиковци“, ще им трябват само 7 години да изнесат тоновете желязо и това ще породи закриването на един цял отрасъл в страната, каза изпълнителният директор.