В неделя вестникът съобщи, че гръцките власти са заловили 17.5 тона негодно месо от Белгия, предназначено за българския пазар. Количествата били част от пратка, от която 2.5 тона все пак били пласирани у нас. Гръцките власти съобщават, че при превозването на месото не са спазени елементарни санитарни изисквания и то е негодно за човешка консумация и е изпратето за унищожаване.
Откритата пратка в Благоевградско е разтоварена на 9 октомври 2007 г., от белгийска търговска фирма, която е осъществила курс от Белгия за Гърция с 20 688 кг. месо, установи Националната ветеринарномедицинска служба. След влизане в системата Трейси НВМС е установила, че вносът на месото е осъществен от белгийската фирма "Кюмит - еф 347". Според собственика на предприятието, превозното средство на фирмата, транспортирала месото, е аварирало у нас край Петрич, а той се съгласил да приеме част от товара, тъй като изпратената кола от Гърция е била с по-малък обем, предаде БТА. Фирмата, извършила разтоварване в България, е "Юриек 2001" село Чучулигово, област Благоевград.
Месото е под възбрана до уточняване на годността му, съобщиха от НВМС.
По-късно от ветеринарната служба в Благоевград обаче заявиха, че това не е пратката, която се тиражира в гръцки вестници, а е друга, която принадлежи на задължителна превантивна проверка, предаде "Фокус". Данните от система Трейси показали, че месото е проверено от белгийските ветеринарни власти и по тяхна преценка отговаря на всички показатели за търговия със страните членки на ЕС. Документите на фирмата-вносител са изрядни, а документите за месото сочат, че е годно до края на 2008 г., обясниха оттам вечерта.