На местния вот ще бъдат избрани 5232 общински съветника, 264 кметове на общини, 35 районни кмета и 2914 кметове на кметства. Общият брой на кандидатите за общински съветници е 45 303, кандидатите за кметове на общини са 188, за районни кметове - 529 и 11 498 са кандидатите за кмет на кметство. Най-голям е броят на кандидат-кметовете за столицата - 30.
Изборният ден започва в 6.00 часа сутринта и приключва в 19.00 часа. Ако след този час пред секционните помещения чакат още избиратели, те ще трябва да предадат документите си на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) и да упражнят правото си на глас до 20 часа. Тогава е крайният срок за приключване на изборния ден, припомниха от ЦИК.
Изборът на кмет е мажоритарен, а за общински съветници – пропорционален. Изборът може да се прави със зачертаване на квадратчето с кръст, "чавка", хикс, голяма точка, но не бива да се навлиза в съседно квадратче. Тогава бюлетината става недействителна. Гласоподавателите имат право на една грешка, при която да искат унищожаване на сбърканата бюлетина и да повторят вота си. Всяка от бюлетините трябва да има два печата, като във всяка секционна комисия той е уникален, защото преди началото на изборния ден член на комисията ще прави разрез на гумената му страна. Недействителни ще са и бюлетините, върху които избирателят е поставил буквени или цифрови изображения, които позволяват да се разкрие самоличността му.
Българските граждани с изгубени документи за самоличност ще могат да гласуват с временни удостоверения, съобщиха от МВР. Звената за издаване на документи за самоличност ще работят на пълен работен ден в неделя. Удостоверенията ще се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност и невъзможност да бъде издадена нова лична карта.
За целта до 15 часа на 28 октомври, желаещите трябва да подадат лично молба за издаване на удостоверение в СДП, ОДП или в РПУ. От 15.00 часа до 17.00 часа в неделя молби се подават само в СДП, ОДП и всички РПУ-та към СДП.