Смятам, че това е нормална политическа партия, заяви депутатът от НДСВ Атанас Щерев пред Нова телевизия.
“Защитавам идеята, че ние сме либерална партия и имаме право на лични становища. Независимо от това, че нищо не се говори в НДСВ, ние имаме право да запитаме какво правим в тройната коалиция в момента?", чуди се Щерев.
Най-важното е в момента да се разбере защо в НДСВ има непрекъснат спад на доверие и все по-малко хора гласуват за НДСВ, каза още Щерев.
В правилника на НДСВ бе записано, че решенията на Политическия съвет са задължителни за депутатите (вж. линка долу).
Аз протестирам срещу такъв правилник, който в никакъв случай не е либерален и не е начин на поведение в една либерална партия, посочи още депутатът, цитиран от "Фокус".
“Аз заявих лично на Царя, че България се нуждае от него, но не се нуждае от политиката, която той провежда. По този начин се откриват няколко хипотези – една от тях е, че при провал на това ръководство би могло да се направи конгрес и той да бъде преизбран отново; той може да се оттегли – това са много варианти”, добави Щерев.
„Доц. Атанас Щерев се държи като хулиган, който не се съобразява с мнението на цялата ни структура и заради това е най-добре да напусне партията”, заяви областният координатор на царската партия в Стара Загора Снежана Петрова. Повод за гнева й стана призива на доц. Щерев симпатизантите на НДСВ да подкрепят на балотажа кандидата на ГЕРБ Светлин Танчев като десен кандидат, а не сегашният кмет Евгени Желев, който се бори за трети мандат с основната подкрепа на БСП. НДСВ официално обяви подкрепата си за Желев.