В споразумението са предложени ясни и точни параметри за реформата в образованието и всичко останало е въпрос на някои детайли, посочи Първанов, цитиран от БГНЕС. В проекта за споразумение са заложени и доходите на учителите и повишаването на заплатите. Според държавния глава много отдавна децата и учителите е трябвало да бъдат в клас и са минати границите за това.
Снощи министър Вълчев също заяви, че че преговорите са приключили и от 1 ноември първото повишение на учителските заплати с 80 лв. вече е факт. Пред БНТ той обясни, че "ние отидохме до тавана на макрорамката на бюджета. Правителството трябва да следи политиката по доходите в страната и дисбаланс в този тип политика не може да има". Според Вълчев тепърва трябва да се инициира разговор на тази тема.
Единният национален стачен комитет /ЕНСК/ в специално обръщение към българската общественост заяви, че преговорите с Министерство на образованието са едностранно прекратени от страна на управляващите.
Представителите на стачкуващите учители продължават да настояват за повече и достатъчно средства в бюджета, предназначени за образование. „Едностранното прекратяване на преговорите от Кабинета ни задължава да заявим, че недостатъчното финансиране на системата на средното образование за 2008 г. ще доведе до масови съкращения, затваряне на учебни заведения и ново социално напрежение, за което отговорност носи единствено и само българското правителство", са категорични от ЕНСК. Проектобюджетът, утвърден вчера от Министерски съвет, за пореден път обрича българския учител на бедност, според ЕНСК, тъй като средствата в бюджета и издръжката от 1151 лв. са изключително недостатъчни. „Правителството на безхаберието на Република България се опита да смаже нашия справедлив граждански и синдикален протест", допълват от синдикатите и посочват, че на 2 ноември, ще се проведат общи събрания на синдикатите, за да се вземе решение за последващи действия.