Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов по време на обсъжданията на дейността на прокуратурата за 2006 г. (вж. линка долу), предаде “Фокус”. Той обърна внимание и на поръчковите убийства, за които според него нямало никакво отношение от страна на прокуратурата. “Простреляни бяха кметове, съветници на президента - Манол Велев, Емил Кюлев – никой не се занимава с това и не взима никакво отношение”, категоричен бе Костов. Той запита също така главния прокурор какво отношение ще вземе във връзка със злоупотребите на прокурори, които се виждали от всички. Продължава практиката за прикриване на мотивите за прекратяване на дела, каза Костов.
Продължава натискът върху политици чрез забавяне на повдигнати срещу тях дела. Такъв е случаят с имотите на Симеон Сакскобургготски, както и с брата на Милен Велчев. Костов също посочи, че имало и прикрити престъпление от страна на представители от БСП. “След дълго ровене разбираме, че има прекратено дело срещу Бриго Аспарухов. Той продължава да е подсъдим, но никой не се занимава с това дело, което е било спряно в съда в нарушение на закона. Освен това срещу вътрешния министър Румен Петков има 4 прекратени дела. Той прикри убийците на Чората. По тези причини ние не можем да приемем този доклад, защото не може да приемем подобна дейност от страна на прокуратурата”, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.
В този момент предпочитам да съм в опозицията, защото не мога да намеря много доводи, с които да оборя Иван Костов. Не мога да опровергая фактите, които Костов изнесе за хотелиерите-магистрати. Това заяви от парламентарната трибуна Татяна Дончева, депутат от “Коалиция за България”. По отношение на речта на Иван Костов червеният депутат коментира, че ДСБ показва констуктивност и критичност, които не били излишни, но същевременно не пропусна да подчертае, че да се говори от страна на опозицията е по-лесно. Моят прочит на доклада е, че първостепенно място са заели транспортните произшетсвия и най-вече тези, свързани с употребата на алкохол", коментира Дончева.
Министърът на правосъдието Миглена Тачева изслуша дебатите в продължение на повече от четири часа и най-накрая заяви, че е прекалено амбициозно е да застава на трибуната и да дава оценка за дейността на съдебната система, тъй като много от скоро е министър. Тя обаче обясни, че си е взела бележки от дебата. Тя съобщи, че вече е създаден Консултативен съвет по наказателно-правна политика към министъра на правосъдието и предстои другата седмица да се проведе първото му заседание. На него трябва да се обсъдят необходимостта от нов Наказателно-процесуален кодекс, както и други промени в съдебните закони. Приемам критичните бележки на народните представители към доклада - това, че е първи доклад, не е добро извинение, каза главният прокурор Борис Велчев.
Депутатите не можаха да гласуват доклада, тъй като в залата нямаше кворум. Гласуването ще бъде другата седмица в четвъртък.