Учители от Велико Търново отбелязаха 1 ноември с траурно шествие. Десетки преподаватели преминаха по централните улици на старопрестолния град с траурни знамена, снимки на министри и надпис „Те погребват българското образование”.
Около 3000 учени от БАН и преподаватели от различни университети в страната се събраха пред Народния театър, предаде БГНЕС. Те поискаха увеличаване на заплатите за 2008 г. с 32%. Те настояват и 20% от бюджетния излишък да се отделя целево за наука в БАН и висшите учебни заведения. Митингът пред Народния театър беше открит с националния химн и университетския химн „Gaudeamus Igitur“. Учените от Биофизичния институт на БАН издигнаха плакат, който изобразява некролог за БАН и за науката.
Над 1000 ученици се събраха на площад “Батенберг” в София, за да изразят своя протест срещу матурите, въведени от тази година. Те носеха плакати с надпис “Ние няма да бъдем опитни зайчета на системата”, “Стига експерименти, не сме бели мишки”. Според Ана Пелова, ученичка в столично училище: Те нямат никакъв смисъл, защото няма обективно оценяване и не са нито изход за средното ни образование, нито вход за висшето”, коментира Пелова. Според нея те са предпоставка учениците да ходят на частни уроци. Според Пелова матурите са “нещо добро като идея”, но не в този им вид. Тя каза, че учениците са готови за преговори с министерството в присъствието на медии, експерти и юристи.
В Перник техни колеги запалиха чучело на министър Вълчев, предаде Дарик радио.